1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws
  4. Vallen is ook een sport!!

Vallen is ook een sport!!

dinsdag 15 april 2014

P E R S B E R I C H T

 

Leerlingen van SBO het Kompas hebben minder kans op valblessures

Veilig leren vallen is niet alleen nuttig, maar ook heel erg leuk

 

Etten-Leur: 15-04-2014 Leerlingen van basisschool het Kompas in Etten-Leur kregen vandaag op een wel heel bijzondere manier les. De boeken en schriften mochten even aan de kant, want het was tijd voor een landelijk aangestuurde interventie van De Gezonde School. In de gymzaal gingen de kinderen enthousiast  aan de slag, onder leiding van Yos Lotens, een professionele valpedagoog. Met grote ballen,dekens en een flink aantal matten werden de basistechnieken geleerd om veilig te kunnen vallen. De leerkrachten ontvingen de uitgebreide lesmethode VALLEN IS OOK EEN SPORT namens VeiligheidNL, zodat de oefeningen nog regelmatig in de lessen herhaald en uitgebreid kunnen worden.

 

Vaker een blessure

Ieder kind valt wel eens, dat hoort er gewoon bij. Maar uit onderzoek blijkt dat ze door een val steeds vaker een blessure oplopen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat kinderen tegenwoordig te weinig bewegen en vaker last hebben van overgewicht. Het goede nieuws is nu: veilig vallen, dat kun je leren. De stichting VeiligheidNL ontwikkelde samen met  Yos Lotens (www.valtraining.nl) het succesvolle lespakket Vallen is ook een sport. Kinderen die deze methode hebben gevolgd, blijken maar liefst 50% minder kans te hebben op blessures zoals kneuzingen en botbreuken.

 

Breek je val, niet je botten

Een val is niet altijd te voorkomen, letsel vaak wel. Het gaat dus om valvaardigheid. Nieuwe reflexen om je val te breken, zodat je er zonder blessures vanaf kunt komen. Basisschool het Kompas vroeg de clinic aan via het programma Jeugdimpuls van het Centrum Gezond Leven en behoort tot de 150 gelukkige scholen die naast de clinic ook het gratis lespakket VALLEN IS OOK EEN SPORT hebben gekregen. De leerlingen zijn het erover eens: de oefeningen waren heel leuk en nuttig, dus voor herhaling vatbaar!

 

Minder blessures, meer respect

De methode Vallen is ook een sport werkt echt. In opdracht van VeiligheidNL heeft het VUmc-EMGO instituut een onderzoek uitgevoerd op 35 Nederlandse basisscholen. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

-         50% minder verwondingen bij valincidenten

-         minder angst om te vallen, meer zelfredzaamheid en plezier in bewegen

In praktijk blijkt ook dat deze lesmethode een positief effect heeft op onderling respect en het tegengaan van pesten.

 

In de Fotogalerij kunt u de foto's vinden van deze clinic.

 

Terug naar overzicht Pagina afdrukken